» Alexander Strandell - Crowne
 
« back

Interview conducted June 8 2023
Interview published August 2 2023

Metal Covenant passade på att prata med Crownes sångare Alexander Strandell när bandet nyligen på Sweden Rock gjorde sin första spelning någonsin, även om bandets uppställning inte var komplett denna eftermiddag då basisten John Levén saknades och fick ersättas av Jonathan Olsson.

Alexander Strandell - sång
Jona Tee - keyboard
Kicken Lundqvist - trummor
Love Magnusson - gitarr
John Levén - bas

Tobbe: Operation Phoenix släpptes i januari i år. Bestämde ni er direkt efter första skivan Kings Of The North att en uppföljare skulle komma?

Alexander: Nej. Vi hade väl hela tiden sagt, "Blir det en positiv feedback på alltihopa så är det ju jätteroligt att göra någonting mer.", och det var ju lite så vi kände, "Fan, nu fick vi ändå bra recensioner. Skivbolaget kände att plattan sålde på bra.", så varför inte? Och sedan har vi ju känt lite samma sak här nu då efter Operation Phoenix att så här, "Varför inte fortsätta med någonting som folk tycker om?". Det är ju bara jättekul.

Tobbe: Hur ser ni på utvecklingen musikaliskt mellan de här två skivorna?

Alexander: Det känns väl som att vi har hunnit ro iland lite och hittat kanske vad det är vi vill göra med Crowne. Första plattan blev ju ett litet sporadiskt hopplock av att jag och Jonas träffades och vi skulle göra en platta med Frontiers. Jag ville att det skulle vara mer ett band.

Vi plockade in Kicken, Love och John och sedan efter det så blev det ett litet hopplock av mina och Jonas låtar utan att vi kanske hade hunnit jobba så mycket tillsammans, medan med andra plattan nu så blev det lite mer, "Så här vill vi göra.". Så det är väl den största skillnaden, skulle jag säga.

Tobbe: Tror du att utveckling egentligen kan vara mer intressant för bandet själva än för deras fans?

Alexander: Det är en skitbra fråga, och jag har inget bra svar på den, för någonstans så tror jag att det måste vara ett samspel i det här, för att jag tror att det är viktigt för band att våga förnya sig eller våga tänka outside the box samtidigt som det är viktigt att inte tappa kärnan heller för alla de fansen som varit med från början. Så det är en jättebra fråga som är jättesvår att svara på.

Tobbe: Hur skiljer sig låtskrivandet mot era andra band nu när ni är ett hopplock av medlemmar?

Alexander: För min egen del så funkar låtskrivandet egentligen lite på samma sätt för att jag sitter mycket och jobbar i min egen studio hemma och sedan har jag liksom skickat grejer till Jonas och vice versa, och det är så skönt idag med den digitala världen att man kan hålla på på distans och skicka så. Så egentligen så är det på exakt samma sätt, bara att vi då har bestämt att vi är två stycken som ska röra om i grytan, så att säga.

Tobbe: Om man kollar i häftet så ser man att Jonas har mer låtskrivande på andra än på första. Om det nu stämmer, varför blev det så?

Alexander: Ja, precis. Det stämmer. Jonas skrev flest låtar nu på den andra plattan. Det var egentligen bara för att jag höll på med Art Nation-plattan och kände att man inte har tid att göra allting. Hade man haft ett dygn till på dygnet, så kanske.

Tobbe: Jag tänkte fråga om det nu jobbas på flera olika projekt samtidigt och på något sätt gör det ju det då.

Alexander: Ja, det är ju så det är, och det är tufft, men samtidigt är det ju också det som får en att kunna hålla på med det, för i dagens musikbransch så är det svårt att göra en grej och få in tillräckligt med inkomst för att kunna leva på det och då behöver du göra lite olika saker, för det finns så många artister och så mycket av allting kontra för 30 år sedan liksom. Så man får tänka lite annorlunda där.

Tobbe: Många artister säger att de skriver det som kommer naturligt ur en, men när du och Jonas skriver de här skivorna tillsammans så gör ni ju inte en H.E.A.T-skiva och en Art Nation-skiva och då måste ni väl ändå fundera lite mer än att det bara kommer ur hjärtat?

Alexander: Jag kan inte tala för Jonas, men för mig blev det verkligen att jag inte behövde tänka alls, för att Crowne blev för mig så här, "Här kan jag göra precis vad jag vill.", medan med Art Nation så har vi alltid försökt hitta vad det är vi vill göra och vi har haft skivbolag som har styrt in oss på olika mål, men här var det så här, "Fan, det spelar ingen roll om det här blir en flopp. Här bara gör vi en platta som vi tycker är kul.".

Så även om vi har skrivit vissa saker tillsammans så har vi ändå hela tiden haft det här, "Nämen, det här är en bra låt.", och så har jag skrivit klart hela låten och så kommer Jonas in och får liksom en känsla, "Fan vad grymt. Vi kanske ska göra lite grann så här.", och så svänger man vidare på det liksom. Så att indirekt känns det som att det har varit prestigelöst och vi har bara kunnat skriva och är det en bra låt så är det en bra låt.

Tobbe: Hur skiljer sig dina texter mellan Crowne och Art Nation?

Alexander: Jag skulle vilja säga, i Art Nation: Jag tycker att det är så viktigt att få belysa och uppmärksamma allt som händer ute i världen, oavsett om det är mänskliga rättvisor överlag eller orättvisor eller vad det än är. Jag försöker att inte blanda in för mycket politik och så för att jag som artist har alltid tyckt att det är skönt att ha en objektiv syn på allting. För mig är det nog viktigt med Art Nation att det ska finnas bra, härliga budskap, men det behöver inte alltid vara så.

Med Crowne kan det i och för sig ha varit lite samma tänk där också, men där har det kunnat vara så att man bara kanske skriver en härlig kärlekslåt för att man gått igenom någonting själv där man varit ledsen eller besviken eller vad det kan vara eller man kanske har haft en nära människa runt omkring sig som har inspirerat en till saker. Nämen, jag tror att de går lite hand i hand, men det kanske täcker lite mer med Art Nation.

Tobbe: På vilket humör är du när du skriver dina bästa texter?

Alexander: Det är tyvärr alltid när jag mår som sämst. Det är så jävla värdelöst att det är så, men det är alltid så. Jag vet att första Art Nation-plattan skrevs när jag bara hade kaos runt omkring mig. Då bara blev det en platta så här fort: (Knäpper med fingrarna 4 gånger i rask takt.) och sedan skriver man inte en låt på hur länge som helst, så.

Tobbe: Personligen så tycker jag att båda skivorna är lika bra. Som artist brukar man tycka att den senaste, alltså den nya, är bättre. Stämmer det i det här fallet?

Alexander: Ja, någonstans så tycker jag nog det. Sedan har jag nog vissa låtar på första plattan som jag kanske tycker är de där extra bra. Jag gillar ju Perceval och Sharoline och några andra. Men det är svårt. Det är jättekul musik och skitkul att få göra det live.

Tobbe: Och Levén var inte med på scen idag.

Alexander: Nej, och det hade att göra mycket med att han inte fick faktiskt, på grund av att Europe spelar ikväll. Det hade att göra med hans kontrakt och så där, att han inte fick vara med. Han försökte skynda sig till signeringen, men visste inte om han skulle hinna, så det fick bli som det blev.

Tobbe: Nu har ni i alla fall repat ihop ett set så hur ser ni på att fortsätta spela live nu?

Alexander: Vi tänker att vi får liksom utvärdera och reflektera lite efter detta och sedan får vi ta det efter det och om det liksom öppnas upp dörrar till att göra någonting annat så hade det varit lite kul nu när vi ändå lagt ner tid på att repa in ett set.

Tobbe: Hur bestämde ni låtarna då? Var det du som sa, "De här 10 låtarna spelar vi."?

Alexander: Nej, det var verkligen inte så, utan vi försökte gå lite på statistiken över vilka låtar folk har lyssnat på mest och sedan försökte vi ta några som vi trodde skulle göra sig bra live också. Så vi hade ett gemensamt beslut.

Tobbe: Och så klämde ni in en ballad i mitten då så klart. (Save Me From Myself)

Alexander: Ja, ja, ja. Alltså, vi hade inget val. Det är skivbolaget. Det är deras favoritlåt. Ja, den måste med, vare sig vi vill eller inte.

Tobbe: Hur ser den internationella marknaden ut just i dagsläget?

Alexander: Jag har märkt så tydligt att det är svårt med just hårdrock i Sverige, för det är väldigt smalt tyvärr. Man måste liksom uppnå en jättenivå för att ens få synas och höras lite grann. Så internationellt sett så är det ju klart att det finns en annan typ av marknad som jag absolut tror är öppen.

En av våra singlar nu med Crowne har spelats på topp 100 över mest spelade låtar i Finland och där vet man ju att från Finland kommer det mycket hårdrock och metal. Så man får väl ta en sak i taget och sedan får man utvärdera, men det hade varit skitcoolt om det hade fortsatt att växa internationellt.

Tobbe: Ni kommer ju inte att vara ett band som åker ut och giggar för att bygga ert namn. Det kan bli svårt att göra det.

Alexander: Ja, och det är det som är saken, för jag tror att någonstans hade nog alla velat det, men när alla har fullt upp med sina andra band så är vi väl där vi är. Det går nog inte. Men sedan får man se. Det kanske går att klämma in någonting litet eller att man planerar det snyggt. Vi får se.

Tobbe: Hur fungerar den där prioriteringslistan egentligen med era andra band? Hur pratar ni internt?

Alexander: Men det är ju så svårt, för någonstans har vi hela tiden sagt att våra andra band måste få vara mer prioriterade för att det är någonstans ändå där pengar kommer in för allihopa eftersom Crowne är så nytt. Men samtidigt gjorde vi ju nu det här giget. Det har blivit ett jättegehör och det dyker upp massa förfrågningar och det går att sätta en turné, så jag tror inte att någon hade haft emot att göra det.

Så jag tror att det bara handlar här om det ekonomiska, för det är som för vem som helst, om någon går till sitt jobb, får en chans att jobba på ett roligare jobb, men kanske inte får lika mycket betalt, hur ska man prioritera det? Det är inte alltid lätt.

Tobbe: Vad krävs för större personliga uppoffringar för att få detta större nu?

Alexander: Vi behöver nog sätta oss ner och fundera på vad vi vill göra med det här och när vi väl har bestämt det så får vi nog bara försöka att liksom ge det en chans, för nu har det varit lite spretigt. Vi var inte helt 100, som, "Ska vi göra detta live? Ska vi inte?", och så vidare. Så jag tror att vi behöver ha ett möte där vi reflekterar lite över det här och hur det kändes och så får vi ta det från det sedan.

Tobbe: Jag vill inte måla fan på väggen nu, men i de flesta band där man plockar ihop medlemmar från olika band så blir det förr eller senare ett medlemsbyte eller två.

Alexander: Ja, och det är precis som det är, för att vi alla har andra saker liksom, så att jag vågar absolut inte lova något, men det hade varit skitkul om det blev en fortsättning och vi hade kunnat göra någonting mer live.

Related links:

www.facebook.com/officialcrowne